Home : Wie is MMC? : Over MMC
Start
Micromacro Consultants
Photos
Projects
Downloads
Contact
Nederlands
Micromacro Consultants
Fotos
ProjectenNL
CuracaoAruba
DownloadsNL
Route
Introductie Over MMC Foto's Routebeschrijving

 Bedrijfsprofiel Micromacro Consultants,  februari 2015

Micromacro Consultants (MMC) is een bureau voor training in macro economische modelbouw in o.a. (eerst Nld, nu Curaçao zelf), Aruba, Indonesia (Wereldbank), Kenya (EU), Zambia (Wereldbank), Rwanda (Wereldbank/GIZ) en Nederland, Country_X (UN)
Sedert de oprichting in 1994 is in Nederland macro en micro economisch onderzoek uitgevoerd voor zes verschillende Ministeries, maar na 2000 is MMC vrijwel volledig internationaal bezig.


 Inhoudsopgave:

Organisatie

Micromacro Consultants (MMC) is een bureau voor economisch onderzoek en training met een kleine vaste staf (twee economen voltijd en een administratief medewerker in deeltijd) en een grote pool van ervaren experts in deeltijd. Het bureau is opgericht in 1994 en het heeft sedert 2000 projecten in uitvoering in vier continenten tegelijk.

Voor ieder project wordt een speciaal team samengesteld, waarbij MMC voor de experts snel kan putten uit het uitgebreide netwerk van dr. Marein van Schaaijk, de oprichter van MMC, die daarvoor achttien jaar voor het CPB in diverse wetenschappelijke en managementfuncties werkte, en weer daarvoor bij een statistiekbureau. De adviseurs, die van enkele uren tot enkele weken per jaar als Micromacro consultant werken, zijn vaak oud-collega’s van de oprichter. De afgelopen jaren hebben een dertigtal experts workshops gegeven, geadviseerd bij onderzoek in Nederland, of meegewerkt bij modelbouw in diverse landen. De kracht van het bureau is dat het de expertise van ervaren specialisten combineert met het enthousiasme van pas afgestudeerden. De projectformule maakt het mogelijk de omvang van het bureau zeer snel aan de behoeften van de opdrachtgevers aan te passen.

Het bureau werkt sedert 2000 voornamelijk internationaal:

Het exporteert expertise op het gebied van macro economische modelbouw. Oorspronkelijk was dat alleen Nederlandse en Surinaamse expertise, en intussen is daar de expertise bijgekomen van succesvolle projecten in o.a. Polen, Curaçao, Kenya, Indonesia, Ethiopia,  Aruba, Macedonia, Zambia, Ukraine, Rwanda en Country X. MMC gebruikt daarbij de 'macroabc methodologie' en de 'telewerkenformule': consultants van MMC brengen jaarlijks enkele korte bezoeken aan het betreffende land; economen uit het betreffende land volgen enkele keren per jaar een korte training op het kantoor van MMC in Scheveningen; tussendoor is er intensief contact via internet. MMC's macroabc methodologie bestaat uit de gemeenschappelijke elementen van de datamodellen, rekenschema's, theoretische achtergronden, simulatiemodellen en trainingselementen van de macromodellen die zijn ontwikkeld voor  onder andere: Nederland, Suriname, Polen, Curaçao, Kenya, EU15, Bonaire,  Indonesia, Ethiopia, Macedonia, Aruba, Zambia, Namibia, Rwanda, Country X, Bhutan.

Belangrijkste internationale projecten (chronologisch):

Zie de Engelstalige toelichting elders op deze homepage. Zie ook foto’s van workshops op de homepage.

Macroabc, Macroabc-NL en Euralyse

MMC heeft intussen modellen ontwikkeld voor een twintigtal landen. Het gemeenschappelijke deel bestaat uit een basis van tekstbestanden, Excel bestanden en studiemodules en heet Macroabc en de manier van werken de Macroabc methodologie.

De Macroabc versie voor Nederland, Macroabc-NL staat als shareware op onze homepage (www.micromacroconsultants.com) Dit Macroabc voor Nederland werd in 1998 22 keer gebruikt bij de rubriek 'macro' in het tijdschrift Management Team. In November 2002 is een geactualiseerde versie gemaakt, sporend met de CPB cijfers in de MEV2003. Het kan in aanvulling op CPB prognoses worden gebruikt. Men kan er snel de effecten mee doorrekenen van meevallende of tegenvallende groei van prijzen en export in het lopende jaar en andere veronderstellingen voor het volgende jaar. De demoversie is gratis te downladen voor studie- en evaluatiedoeleinden, terwijl voor zakelijk gebruik een licentie vereist is.

In 1998/1999 heeft MMC het macromodel van de 15 EU landen, Euralyse, ontwikkeld. In Euralyse zitten naast de economische variabelen die ook in Macroabc voorkomen, ook rente, wisselkoers en aandelenkoers. Zie meer info elders op MMC’s homepage.

 

Toekomst

MMC heeft nu al twintig jaar succesvol gewerkt voor diverse opdrachtgevers in vier continenten. Voor de jaren 2015-2017 denken we aan geleidelijke afbouw van de bijdrage van de oprichter, Marein van Schaaijk, nog wel onderhoudsprojecten voor reeds ontwikkelde macroabc projecten en daarbij zoveel mogelijk inschakelen als short term experts van de beste counterparts uit landen waar we al succesvol macro macroabc modellen hebben gebouwd.

Curriculum vitae dr. Marein van Schaaijk (oprichter MMC)

Persoonlijke gegevens:
M.L.J.H.A.van Schaaijk, geboren op 23 april 1947 in Schijndel,
Gymnasium bèta Den Bosch 1966, Doctoraal economie (cum laude) Tilburg 1972,
promotie op: ‘Een macro model van een micro economie’, Universiteit Groningen 1991.

Functies:

    * sedert 1 november 1994 : Directeur Micromacro Consultants (MMC).
    * 1992-1994: Hoofd afdeling Energie van het Centraal Planbureau (CPB).
    * 1985-1992: Hoofd afdeling Inkomens & Prijzen & Nationaal Budget CPB
    * 1979-1985: Wetenschappelijk medewerker afd. Arbeid, Inkomens & Prijzen CPB.
    * 1976-1979: Wetenschappelijk medewerker afdeling Regionale Planning CPB.
    * Medio 1976: Wetenschappelijk medewerker ETI Noord-Brabant, Tilburg.
    * 1973-1976: Opzetten van een stelsel van Nationale Rekeningen voor het Algemeen Bureau voor de Statistiek van Suriname.

Nevenfunctie: Voorzitter Stichting ter Bevordering Studie Surinaamse Economie, zie www.stuseco.org

Publicaties:
Een twintigtal publicaties in CPB tijd, voornamelijk betreffende Inkomens & Prijzen, plus talloze bijdragen aan MEV en CEP. Een dertigtal rapporten van MMC. Voorts een zeventigtal publicaties over de economie van Suriname.